Dermatita seboreica

Dermatita seboreica – ce este si cum o tratam

Aspectul estetic reprezintă, probabil, cea mai importantă preocupare a pacientului, leziunile cele mai frecvente în dermatita seboreică aflându-se la nivelul feţei și scalpului.

Cum poate fi recunoscută dermatita seboreică (DS)?

Dermatita seboreică afectează cu precădere adulţii, dar este întâlnită şi la nou-născuţi. Dermatita seboreică se prezintă sub forma unor leziuni eritematoase, bine delimitate, acoperite cu scuame grase de culoare alb-gălbui. Zonele bogate în glande sebacee reprezintă localizarea obișnuită a bolii: scalp, faţă, conduct auditiv și torace.

Dermatita seboreica de prezentare ale dermatitei seboreice Dermatita seboreică a sugarului apare în mod caracteristic la nivelul scalpului. Este reprezentată de cruste difuze, groase; acestea pot să apără și la nivelul plicii cotului sau în plicile inghinale. Dermatita seboreică a sugarului apare în primele 3 luni de viață şi are o evoluție favorabilă.

Dermatita seboreica – ce este si cum o tratam

În general, este urmată de vindecarea spontană a leziunilor. Dermatita seboreică a scalpului poate îmbrăca o formă minoră și o formă tipică. Forma minoră se manifestă prin simpla descuamare a epiteliului de suprafaţă sau prin apariţia de depozite grăsoase situate la dermatita seboreica rădăcinii firelor de păr.

Poate fi însoțită de o mâncărime intensă a pielii. Forma tipică apare difuz la nivelul scalpului.

Produse pentru dermatită seboreică

Se formează plăcile caracteristice dermatitei seboreice, care aderă la firele de păr. Extinderea leziunilor în pliul retroauricular este frecventă și poate fi însoțită de o fisură la baza pliului. Dermatita seboreică a feţei apare pe un teren seboreic, ocupă zona medială a sprâncenelor și aria intersprancenoasă, obrajii, șanțurile nazogeniene și bărbia, precum și marginea liberă a pleoapelor.

  • Papiloame plate ce trebuie făcut
  • Îndepărtarea papiloamelor cu lichid
  • Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată?
  • Cum poate fi recunoscută dermatita seboreică DS?
  • Dermatita seboreica – forme de prezentare şi tratament – zppp.ro

Uneori interesează întreagă regiune periorală sau zona din jurul urechilor. Dermatita seboreică a toracelui: locul de electie este reprezentat de regiunea interscapularą și zona presternală.

Se prezintă clinic sub formă de plăci eritemato-scuamoase grase.

Dermatita Seboreica - Tratament pentru matreata \u0026 par gras

Factorii de risc în apariția dermatitei seboreice Cauza exactă a scuamelor seboreice nu este clar identificată. Astfel, seboreea devine un factor predispozant, aflat sub permanenta influenţă hormonală. Transmiterea dermatitei seboreice este ereditară.

dermatita seboreica

Transmiterea de la o generaţie la următoarea nu este, însă, şi obligatorie. În general, dermatita seboreică apare în copilărie și la adolescenți și se ameliorează la vârsta adultă, acest fapt fiind pus tot pe seama influenţelor hormonale.

Aceasta este o ciupercă prezentă în mod natural pe piele și este implicată în întreținerea dermatitei seboreice prin mecanism imunologic și proinflamator.

Dermatita seboreica – forme de prezentare şi tratament

Totuşi, se pare că dermatita seboreică se asociază cu un nivel obişnuit al ciupercii la nivelul tegumentului, dar cu un răspunsul imun anormal. Dermatita seboreică este asociată cu prezenţa unor afecțiuni neurologice.

Ca de exemplu: boala Parkinsonepilepsia, sindromul Downsindroame extrapiramidale. Simptomele dermatitei seboreice se amplifică după dermatita seboreica psihic sau emoțional, la modificări de temperatură și în situații de umiditate crescută.

O serie de medicamente pot induce sau agrava această afecțiune, printr-un mecanism încă necunoscut. Exemple: clorpromazina, cimetidina, etionamida, preparate pe bază de aur, haloperidol, metildopa, fenotiazine, psoralen. Factori alimentari precum deficitul de zinc, regimul hipercaloric şi alcoolismul cronic reprezintă factori de risc dermatita seboreica dezvoltarea dermatitei seboreice.

Scăderea funcției sistemului imunitar influențează apariția acestei boli.

Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată?

Astfel, dermatita seboreică este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice la pacienții cu SIDA.

Totodată, obezitatea, insuficiența cardiacă congestivă și pancreatita pot favoriza apariția dermatitei seboreice.

dermatita seboreica

Evoluția Dermatita seboreică este o afecțiune recidivantă cronică —  perioadele în care leziunile dispar se alternează cu intensificări ale simptomatologiei.

Dermatita seboreicã se agravează în timpul sezonului rece și este ameliorată vara, prin expunerea regulată la soare.

dermatita seboreica

Se poate complica cu blefarita pleoape roșii cu scuame fine și cu infecții secundare la nivelul zonelor afectate. Severitatea simptomelor poate varia, tabloul clinic prezentând fluctuaţii de la un pacient la altul.

  • Tratament cu paraziti la om
  • Copii antihelmintici
  • All rights reserved doc.
  • Preventie Dermatita seboreica Dermatita seboreica este o forma de inflamare cronica la nivelul pielii, ce se manifesta prin scuame cu aspect albicios, uleios sau uscat.
  • Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată?

Pruritul însoțește dermatita seboreica seboreică, dar este de intensitate scăzută. Diagnosticul Diagnosticul de dermatită seboreică se stabilește cel mai frecvent pe baza anamnezei și examenului fizic.

Nu există teste reprezentative care să stabilească diagnosticul. Deoarece Malassezia furfur este o ciupercă comensală se găsește în mod obișnuit pe pieleidentificarea sa la examenul  microscopic al raclajului de pe tegument nu are valoare diagnostică.

În cazuri rare este necesară biopsia cutanată, care confirmă diagnosticul și exclude alte afecțiuni care se manifestă clinic asemănător. În cazul copiilor, responsabilitatea observării semnelor este a părinților, reaparitia condilomului dupa indepartare a se prezenta cu cei mici la medic.

Diagnosticul diferențial.

Citițiși